Betonvloer herstellen

Betonwapening

Beton wapenen

Het kan zijn dat de wapening van het beton van een gebouw verzwakt is door corrosie of dat er bij latere beschouwing te dunne of te weinig betonwapening aanwezig is. Dit hoeft niet per definitie een constructieve fout te zijn, ook de eisen die we aan een gebouw stellen of de condities waarin het verkeert veranderen met de tijd. Wanneer een gebouw te zwak voor zijn huidige functie blijkt te zijn, is het niet nodig het compleet te vernieuwen. Uitwendige wapening van de dragende constructiedelen met koolstofvezelmatten of staal zal het beton versterken waarna het gebouw nog vele jaren dienst kan doen.

Gelijmde wapening

Met het uitwendig wapenen van beton met het gebruik van stalen strippen, is men voor het eerst vijftig jaar geleden mee begonnen. Beton spanstalen worden nog steeds gebruikt wanneer er grotere of brosse oppervlakten verstevigd moeten worden. Gelijmde wapeningen voor bijvoorbeeld draagkolommen en kleine delen worden voornamelijk met koolstofvezel versterkte polymeren uitgevoerd. Men heeft hier de keuze uit lamellen of sheets. Deze lichtgewicht extern gehechte wapening wordt met een op epoxyhars gebaseerde lijmsoort aan de constructie gehecht.

Buitenwaards wapening beton aanbrengen

Om een goede hechting te verkrijgen tussen het beton en de plakwapening moet het oppervlak goed gereinigd worden. Meestal gebeurt dit door middel van zandstralen, omdat dit zowel reinigend als opruwend werkt. Alle tevoorschijn gekomen scheurtjes en poreuze plekken worden zorgvuldig met een met siliconen verrijkte mortel gerepareerd. De gelijmde wapening zal na zeven dagen volledig zijn uitgehard en volledig belast kunnen worden.

Beton wapenen als preventie

Twijfelt u over de stevigheid van de constructie van uw woning of uw bedrijfsloods? Met een klik op de onderstaande button maken de specialisten van ABBI geheel vrijblijvend voor u een berekening van de draagkracht van uw betonwapening.

Vraag uw gratis offerte