Zuur- en vloeistofdichte vloeren

Bij ABBI hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in kunstharstechnieken, gaande van gietvloeren, betonherstellingen, gevelwerken, terrasrenovaties tot vochtbestrijding.

Home » Industriele vloeren » Zuur- en vloeistofdichte vloeren

Wat zijn vloeistofkerende en vloeistofdichte vloeren?

Wanneer je bodembedreigende activiteiten uitvoert, moet je conform de huidige milieuwetten extra maatregelen nemen om de bodem te beschermen. Met een vloeistofdichte of vloeistofkerende vloer kan je voorkomen dat vervuilende vloeistoffen in de bodem of het grondwater terechtkomen. Ook voor particulieren kan een vloeistofdichte vloer vereist zijn; bijvoorbeeld in de kelder, garage of als je een zwembad aanlegt. Ook als er geen sprake is van een milieubedreiging kan een waterdichte vloer zeer handig zijn, bijvoorbeeld in natte ruimten. Denk aan een vloeistofdichte vloer in de wasplaats, toilet, badkamer enz.

Wat zijn vloeistofkerende en vloeistofdichte vloeren?

Een vloeistofdichte vloer is een isolerende vloer die geen vloeistoffen doorlaat noch absorbeert. Gietvloeren zijn hier een goed voorbeeld van. Dit zijn bv. PU vloerenepoxyvloeren, polymethylmethacrylaat (PMMA) of PU-cement die als afwerklaag op een draagvloer worden aangebracht. Op die manier ontstaat bijvoorbeeld vloeistofdicht beton. Bijna iedere ondergrond kan een vloeistofdichte coating met kunsthars krijgen. In de industrie en autobranche wordt vaak met epoxy gewerkt, omdat dit ook bewezen resistent is tegen allerlei zuren en zwaar belast kan worden.

Een vloeistofkerende vloer is dan een bouwkundige vloer die een lekkage tijdelijk kan opvangen en zo bodemverontreiniging kan voorkomen. Een vloeistofkerende vloer heeft geen open verbinding met de onderliggende vloer, zodat je de tijd hebt om de lekkage op te ruimen, bijvoorbeeld met behulp van absorptiekorrels. Het kan gaan om een (aaneengesloten) asfaltvloer (zonder scheuren en gaten) of een vloer die met gietasfalt of kunststoftegels is afgewerkt.

Of je een vloeistofdichte of vloeistofkerende vloer moet laten aanleggen is afhankelijk van jouw werkzaamheden en het soort bodembedreigende stoffen die kunnen vrijkomen. Hoe groter het risico op bodemverontreiniging, hoe strenger de eisen en hoe groter de kans dat je een vloeistofdichte vloer moet laten aanleggen. Zo is er bijvoorbeeld zeker een vloeistofdichte vloer voor een tankstation nodig, omdat hier vloeibare brandstoffen aanwezig zijn.

Keuring vloeistofdichte vloer

Na de aanleg moet een gecertificeerde inspecteur de vloeistofdichte vloer vervolgens nog keuren. Je krijgt hiervan een certificaat dat een bepaald aantal jaren geldig is. Tussendoor ben je zelf verplicht om de vloer jaarlijks te inspecteren op mogelijke gebreken en scheuren. Eventueel moet je ook extra bodembeschermende voorzieningen treffen, zoals het voorzien van lekbakken enz.

Bij een vloeistofkerende vloer zijn de eisen overigens milder: je mag onder de noemer van ‘incidentenmanagement’ de beheersmaatregelen, toezicht en inspectie zelf uitvoeren.

Vloeistofdichte pvc vloeren

Wanneer de vloer niet belast moet worden met zware machines of voertuigen, kan een vloeistofdichte PVC vloer een goede oplossing zijn voor in winkels. Een PVC vloer is in feite een houtvrije parketvloer. Ze ziet er uit als een houten vloer, heeft zelfs een voelbare houtstructuur, maar is zeer duurzaam, sterk, vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk, stabiel en stil. Dit komt vooral door de afwerking met een PU-laag. Een PVC vloer kan gecombineerd worden met vloerverwarming en is gemakkelijk te plaatsen; veel gemakkelijker dan een gietvloer.

Vloeistofdichte vloer kosten

Een nieuwe vloeistofdichte vloer plaatsen of een bestaande vloer vloeistofdichten tot bijvoorbeeld een vloeistofdichte betonvloer ontstaat, is meestal niet goedkoop. Het exacte prijskaartje hangt natuurlijk af van de situatie, nodige dikte en (eventuele wettelijke) vereisten. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je hiervoor een vakspecialist zoals ABBI onder de arm neemt. Het maken, leggen en afwerken van de vloer zodat het één naadloos geheel vormt, vergt immers heel wat vakmanschap. Vervolgens moeten de vloeren nog gepolijst worden, wat een tijdsintensief werkje is.

Wil je graag weten welk type vloeistofdichte vloer voor jouw situatie de beste oplossing is? Onze vertegenwoordigers zoeken samen met jou altijd naar de beste oplossing!

Onze referenties

Heeft u vragen?

Onze specialisten staan voor u klaar

Uw zorg

Onze oplossingen

Gietvloeren

Industriele vloeroplossingen

Gevelwerken

Betonwerken en herstellingen

Vochtbestrijding

Terrasrenovatie