Betonrot repareren?

Bij ABBI hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in kunstharstechnieken, gaande van gietvloeren, betonherstellingen, gevelwerken, terrasrenovaties tot vochtbestrijding.

Wat is nu eigenlijk betonrot en nog belangrijker, kan het hersteld worden? Het is geen verkeerde vraag…

20110719_017

Betonrot is een vaak gebruikte term voor de schade bij gewapende beton, die meestal ontstaat door het roesten van de in het beton aanwezige wapeningsijzer. Het is algemeen geweten dat beton een fantastisch product is, en in onze huidige samenleving kunnen we zelfs niet meer zonder. Waar we echter niet zo vaak bij stilstaan is dat beton steeds voorzien wordt van het noodzakelijke wapeningsijzer. Zonder deze wapening is beton immers helemaal niet zo sterk. Laat nu net deze noodzaak vaak de boosdoener zijn van het betonrot. Wapeningsijzer is immers roestgevoelig, hetgeen op zijn beurt een expansie veroorzaakt die het beton doet barsten. Dit proces is nefast voor de sterkte van de beton en dus bijgevolg ook voor de gehele betonconstructie.

Het is echter niet enkel het wapeningsijzer zelf dat vaak oorzaak is van het probleem, ook carbonatatie is een veel voorkomende aanleiding. Carbonatatie treed van nature op in beton. Tijdens de verharding van het beton ontstaat calciumhydroxide, dit reageert met de kooldioxide uit de lucht, waardoor aantasting van het wapeningsijzer mogelijk wordt en bijgevolg betonrot. Dit komt ook vaak voor waar zout in contact komt met beton, bv. op wegen en voornamelijk bruggen (dooizout).

Uiteraard speelt ook de kwaliteit van het beton mee in dit verhaal. De cement-, zand-, grint- en waterverhouding spelen een belangrijke rol in de betonkwaliteit, maar ook een goede nazorg is belangrijk. Wanneer beton te snel droogt, ‘verbrandt’ het zichzelf wat leidt tot breuk en verkorreling.

abbi 188

Wij krijgen dan ook vaak de vraag: betonrot repareren, is het mogelijk? Het antwoord is volmondig ja! Betonrot herstellen is zeker mogelijk en om dit te doen geven wij de voorkeur om het beton eerst te komen bekijken. Zo kunnen we een inschatting maken van de oorzaak van het betonrot alsook de kwaliteit van de beton zelf. Aan de hand daarvan bepalen we dan welke betonherstelling producten het meest geschikt zijn. Beton herstellen op zich is niet moeilijk, het is de expertise die noodzakelijk is om de inschatting van het juiste materiaal te kiezen waar het schoentje vaak wringt, alsook de ervaring om een duurzame herstelling uit te voeren.

 data-lazy-src=

Terug naar blog overzicht